Graszoden: vóór woensdag 17:00 besteld = vrijdag ophalen

Graszoden leggen in 7 stappen

Een nieuwe strakke grasmat leggen kan eenvoudig met ons stappenplan! Graszoden zijn kant-en-klare rollen gras. Het extase gras wordt gezaaid en gekweekt door onze gespecialiseerde leverancier. De kweker snijdt na het zaaien en kweken de graszoden uit en rolt ze op. Zo hoef jij de graszoden enkel uit te rollen op geschikte ondergrond. 

Graszoden kun je het beste leggen aan het begin van het groeiseizoen bij warme temperaturen die 1 à 2 weken aanhouden. Dit is soms al vanaf maart. Het is ook mogelijk om graszoden in de zomer te leggen. Kies dan een bewolkte dag voor deze klus en sproei de graszoden goed na het leggen. Bij vorst of droge zomers is het beter om even te wachten.    

Graszoden kopen bij Uw Gazon van Intratuin

Grasmatten en tuinbenodigdheden zijn gemakkelijk en snel te bestellen via Assortiment. Bij graszoden geldt: vóór woensdag 17:00 besteld is vrijdag afhalen bij Intratuin Malden, Intratuin Elst of Intratuin Nuenen. Graszoden gaan in kwaliteit achteruit wanneer ze te lang liggen. Leg ze zo snel mogelijk na ophalen. 

Stap voor stap graszoden leggen

  1. Bepaal waar je het gazon wil hebben. Prik langs de lijnen paaltjes in de grond en span er een touwtje tussen.
  2. Bereken het aantal graszoden dat je nodig hebt. Meet de oppervlakte (lengte x breedte). De graszoden worden op rollen geleverd. Uitgerold zijn ze 2,5 meter lang en 40 cm breed. Eén rol is dus 1m2. Tip: bestel 5% extra m2 om te voorkomen dat je te weinig graszoden hebt. 
  3. Spit grond 1 spade (10-15cm) diep om en verwijder stenen. Laat de grond een paar weken met rust en schoffel enkel opkomend onkruid weg. 
  4. Hark vlak voor het leggen van de zoden de bovenlaag 1 à 2 cm los. Meng compost en potgrond door de bovenlaag. Egaliseer de bovenlaag door het aan te stampen of gebruik een plank waarmee je over de bovenlaag heen ‘walst’.
  5. Maak de grond voordat je de zoden uitrolt, goed nat. Leg de graszoden dicht tegen elkaar aan. Je gazon is het mooist als je de zoden in halfsteensverband legt.
  6. Stamp de zoden goed aan of rol ze met een roller vast, zodat de ondergrond goed contact krijgt met de aarde. Steek de kantjes af met een kantafsteker.
  7. De twee weken na het aanleggen van de graszoden is het belangrijk om je gazon dagelijks goed te sproeien. Bij warme dagen idealiter tweemaal per dag. Na die tijd is het gras vastgegroeid en heeft het minder water nodig. Bemest het gazon regelmatig, in elk geval binnen 4 weken na het leggen van de zoden. Afhankelijk van het type mest is dat 2 tot 5 keer per seizoen. Voor meer informatie kan je contact opnemen met onze specialisten in de vestigingen.